Следвайте Гласове в В късния следобед на 30 декември руският президент

...
Следвайте Гласове в В късния следобед на 30 декември руският президент
Коментари Харесай

Путин с нов указ за газа, ще получим ли фактура за неустойки за около 800 млн. долара без лихвите?

Следвайте " Гласове " в 

В късния следобяд на 30 декември съветският президент Владимир Путин издаде декрет, с който позволява някои заплащания на газа на " Газпром " в задгранична валута.  Това става часове преди приключване на контракта сред " Газпром износ " и " Булгаргаз " за доставки на съветски газ. Така последните часове на 2022 година  станаха горещи за българската енергетика.  
Новият декрет позволява заплащания към съветски снабдители, в случай че събират задължения от задгранични купувачи или самите те погасяват задължения към съветски снабдители по контракти за доставка на природен газ. Разплащанията могат да бъдат в задграничната валута, планувана в контракта, и да бъдат осъществени през специфична сметка, написа в документа. 
Така президентът на Руската федерация трансформира предходния декрет от 31 март, в който беше задължението да се открие сметка в рубли, в която да се превалутира заплащането в долари или евро. 

Какво значи това за българската страна по контракта?
От " Булгаргаз " припомниха, че през днешния ден изтича договорът с " Газпром износ " и за този проблем с указа на съветския президент ще се търсят съвещания.
Министърът на енергетиката Росен Христов отговори на " 24 часа ", че още сутринта " Булгаргаз " е изискал правно мнение от юридическите си консултанти. " Така или другояче ние не можем да правим заплащания през почивните дни, защото банките не работят.  След приемане на мнение от юристите, ще предприемем нужните стъпки, в случай че се постанова ", отговори още Христов. 
Високопоставени източници в енергетиката разясниха, че това е много лицемерен ход, защото никоя банка не работи в последия ден на годината. И че това е подготовка за предстоящ арбитраж и ще засегне освен нашата страна, само че и другите в Европа, които отхвърлиха да заплащат в рубли.
Според други специалисти, които са отвън държавната енергетика, е допустимо на 27 януари " Булгаргаз " да получи фактура за неустойки по контракта за към 800 млн. $, без лихвите.  Срокът за заплащане щял да бъде към 15 февруари.  Ако то не се получи, евентуално ще се заведе арбитражно дело. 
По контракта имало летни заплащания за неприети, съгласно някои, а съгласно други - неполучени количества. Те са в размер на 4% от газа.
Минималните годишни количества газ, за които се дължи заплащане,  били 80% от 2,9 милиарда куб. м, което е 1,5 милиарда Съгласно контракта в първата половина на идната година българската компания има право да получи 450 млн. куб. м. Така че остават към 1 милиарда куб. м газ, за който евентуално ще се спори. 
Всекидневните поръчки, които " Булгаргаз " е правила, съгласно тези специалисти, не е обвързване, а е право на компанията да си усъвършенства графиците за доставка.
Часове преди приключването на годината е ясно, че няма изясненост върху проблема с новия декрет на Путин. 

Източник: " 24 часа "
 
 
 
30 Дек 2022370829 Дек 2022123127 Дек 202277125 Дек 2022133024 Дек 2022129022 Дек 20225624КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022144224 Дек 2022273029 Дек 202288828 Дек 2022502
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР